Input:

Stravenkový paušál ano či ne?

17.2.2021, Zdroj: ČTKDoba čtení: 2 minuty

O zavedení stravenkového paušálu neuvažuje 54 procent zaměstnavatelů. Proč?

Většina firem ho nepovažuje za viditelný benefit. Další jeho nevýhodu zaměstnavatelé spatřují v tom, že nemotivuje pracovníky k pravidelnému stravování. Naopak přínosem paušálu proti stravenkám je podle 58 procent společností jednodušší administrativa, třetina zaměstnavatelů také vidí výhodu v tom, že nemusejí platit provize stravenkovým firmám. Ukázal to únorový průzkum Unie zaměstnavatelských svazů ČR (UZS). Průzkum UZS uskutečnila on-line od 5. do 12. února mezi svými členy. Zúčastnilo se ho zhruba 600 respondentů.

Stravenkový paušál začal platit od 1. ledna 2021. Zaměstnavatelé se tak mohou rozhodnout, zda svým pracovníkům poskytnou stravenky nebo peněžní příspěvek na stravování v podobě stravenkového paušálu. Ten je na straně zaměstnanců osvobozen od daní i pojistných odvodů do zákonem stanovené výše.

Právě limit pro poskytování paušálu s daňovým zvýhodněním u něj považuje za bariéru 32 procent firem. Maximální výše v letošním roce je podle daňového experta UZS Petra Frische 75,6 koruny za jednu odpracovanou směnu. "Naopak u nepeněžité podpory, kam řadíme samozřejmě stravenky jako takový nejviditelnější příklad, nebo třeba i zaměstnanecké kantýny nebo případně i dovoz jídla přímo z nějaké oblíbené restaurace na fakturu do zaměstnání, tam to daňové zvýhodnění minimálně na straně zaměstnance není nijak omezeno," uvedl.

Další nevýhodou paušálu je podle pětiny zaměstnavatelů to, že může

Nahrávám...
Nahrávám...