Zajištěné stravování, služební telefon či notebook, příspěvek na penzijní pojištění - to jsou nejčastěji nabízené benefity.
Nejčastějším benefitem, který firmy poskytují zaměstnancům, je stravování, nabízí ho 93 procent společností. Roste zejména obliba stravenkového paušálu, který poskytuje zhruba polovina firem. Vyplývá to z průzkumu mezi českými společnostmi, který představila Hospodářská komora ČR. Pro firmy je poskytování paušálu jednodušší než provoz firemní kantýny, zároveň s ním není spojená taková administrativa jako s papírovými stravenkami.
Stravenkový paušál byl zaveden od roku 2021. Umožňuje zaměstnavatelům poskytovat zaměstnancům daňově zvýhodněný příspěvek na stravování v peněžní formě, který nepodléhá odvodům a daním.
Zhruba dvě třetiny firem, které dnes využívají stravenkový paušál, jím nahradily papírové stravenky. Nejčastěji na paušál přešly malé a střední firmy. V současnosti podle průzkumu Hospodářské komory ČR poskytuje zaměstnancům papírové stravenky 6,3 procenta firem. Elektronické stravenky nabízí 12,4 procenta společností, závodní stravování umožňuje 15,6 procenta firem.
"Pokud na to jsou prostory, firemní kantýny ve velkých společnostech přežívají a stále jsou velmi oblíbené. Část firem, hlavně s menším kolektivem, zkouší dovážení jídla na pracoviště. Pokud není možnost to dělat, firmy…